دانشگاه در ماهی که گذشت (تبر ۱۴۰۰)

کامران عالمی نژاد

 

کرونا در میان داودطلبان کنکور

فاطمه زرین آمیزی سخنگوی سازمان سنجش آموزش کشور در مورد داوطلبان کنکور که به کرونا مبتلا بودند گفت: براساس خوداظهاری داوطلبان آزمون سراسری در سایت سازمان سنجش تعداد ۱۲۸ داوطلب مبتلا به بیماری کرونا، آزمون خواهند داد. وی که حرفهایش در روز چهارشنبه 2 تیر پوشش خبری داشت افزود: محل آزمون این داوطلبان در بیمارستانهای تعیین شده توسط وزارت بهداشت برگزار خواهد شد.

 

مواد مخدر زودتر از پیتزا به دست جوانان می ‌رسد

برنامه نشست تخصصی پیشگیری از اعتیاد، در دانشگاهها به میزبانی مرکز مشاوره دانشگاه بهشتی و با همکاری مراکز مشاوره دانشگاه تهران، صنعتی شریف و مرکز مشاوره سازمان امور دانشجویان در روز شنبه ۵ تیر، برگزار شد.

در این نشست، مجید صفاری نیا، مدیر کل دفتر مشاوره و سلامت وزارت علوم با اشاره به بحث پیشگیری از اعتیاد در دانشگاهها گفت: ستاد مبارزه با مواد مخدر تا کنون ۵۰ جلد کتاب در خصوص اعتیاد و پیشگیری از آن منتشر کرده و ما در مرکز مشاوره و سلامت وزارت علوم، تحلیلی بر اساس محتوای این ۵۰ کتاب انجام داده‌ ایم.

وی ادامه داد: بر اساس تحلیل محتوای کتابهای مذکور ابعاد روانشناختی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سایر عوامل مربوط به اعتیاد را بررسی کرده‌ ایم، در دسترس و ارزان بودن مواد از عوامل سوق به سوی اعتیاد است در حال حاضر تهیه و سفارش پیتزا بیشتر از سفارش مواد زمان می ‌برد و تمام این عوامل نشان می ‌دهد که امروز آموزشها در زمینه آسیبهای اعتیاد و پیشگیری از آن ناکافی بوده است.

 

اعتراض دانشجویان به استفاده از سامانه «امن آزمون»

شورای صنفی مرکزی دانشگاه امیرکبیر روز شنبه ۵ تیر در نامه ای به مسئولان دانشگاه، ضمن مخالفت دانشجویان با سامانه امن آزمون، آن را اجرای عدالت نمایشی برای رفع تکلیف و نقض حریم خصوصی دانشجویان دانستند. این نامه در امتداد پیگیریهای حضوری و مکاتبات دیگر شورای صنفی در راستای مخالفت با استفاده از این سامانه تنظیم شده است.

شورای صنفی همچنین اعلام کرد، در کارزار اعتراض به این سامانه، حدود ۱۴۰۰ امضا جمع‌ آوری شده که برای مدیران دانشگاه ارسال شده است.

 

تجمع اساتید و اعضای هیات علمی دانشگاه آزاد کشور

روز سه شنبه ۸ تیر، اساتید و اعضای هیات علمی دانشگاه آزاد کشور برای اعتراض به سطح حقوق و آئین نامه الف و ب مقابل مجلس اجتماع کردند و خواهان همسان سازی حقوق با دانشگاههای دولتی و اجرای افزایش ۵۰ درصدی حقوق ازاول فروردین ۱۳۹۹ شدند.

 

کاهش ۳۵ هزار نفری داوطلبان کنکور ۱۴۰۰

دکتر ابراهیم خدایی رئیس سازمان سنجش آموزش کشور از کاهش ۳۵ هزار نفری داوطلبان کنکور ۱۴۰۰ خبر داد و روز در روز چهارشنبه ۹ تیر گفت: در کنکور امسال تعداد داوطلبان در گروه آزمایشی علوم تجربی اندکی کاهش یافته و داوطلبان دو گروه آزمایشی هنر و علوم انسانی روند افزایشی داشتند.

وی در حاشیه بازدید از حوزه برگزاری آزمون سراسری در دانشگاه تربیت دبیر رجایی، در جمع خبرنگاران گزارشی از روند برگزاری این آزمون ارائه داد و گفت: آزمون سراسری امسال از امروز، چهارشنبه ۹ تیر، برای داوطلبان گروه آزمایشی هنر و با شرکت بیش از ۱۲۵ هزار داوطلب آغاز شد. در این آزمون یک میلیون و ۱۱۱ هزار و ۸۱۸ نفر شرکت کردند که با احتساب چند گروهیهای ما یک میلیون و ۳۶۷هزار  و ۹۳۱ داوطلب در آزمون امسال داریم.

رئیس سازمان سنجش آموزش کشور در کنکور امسال ، ۵۹ درصد داوطلبان را زن و ۴۱ درصد را مردان تشکیل می دهند. تقریبا آمار برگزاری داوطلبان در مقایسه با سال گذشته تغییر چندانی نداشته است.

وی همچنین خاطر نشان کرد: البته ما در کنکور امسال حدود ۳۵ هزار نفر کاهش داوطلب داشتیم و تقریبا افزایش اندکی در دو گروه علوم انسانی و هنر را شاهد هستیم. در عین حال نیز در گروه آزمایشی علوم تجربی اندکی با کاهش داوطلب مواجه شدیم.

 

جلسه دادگاه امیر حسین مرادی و علی یونسی

جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات علی یونسی و امیرحسین مرادی دانشجویان بازداشتی دانشگاه صنعتی شریف، روز شنبه ۱۲ تیر در شعبه ۲۹ بیدادگاه انقلاب تهران برگزار شد. این شهروندان فروردین سال گذشته توسط ماموران وزارت اطلاعات بازداشت و از آن زمان تاکنون در بازداشتگاه این نهاد امنیتی موسوم به بند ۲۰۹ زندان اوین بسر می ‌برند.

در جریان این جلسه که در شعبه ۲۹ دادگاه انقلاب تهران برگزار شده است، پس از قرائت کیفرخواست و تفهیم اتهامات، دو دانشجوی بازداشتی و وکلا از جمله مصطفی نیلی، وکیل دادگستری به ارائه دفاعیات پرداختند.

آقای نیلی پیشتر در خصوص نگهداری علی یونسی و امیرحسین مرادی در بازداشتگاه امنیتی گفته بود: «با گذشت بیش از ۱۴ ماه همچنان در بند امنیتی ۲۰۹ زندان اوین نگهداری می شوند و عدم انتقال آنها به بند عمومی، موجب سخت شدن امر دفاع شده است. متاسفانه به خواست ضابط پرونده تاکنون مانع انتقال ایشان به زندان عمومی شده‌اند».

غلامحسین اسماعیلی، سخنگوی قوه قضاییه ایران در تاریخ ۱۶ اردیبهشت ۹۹ این دانشجویان را به همکاری با مجاهدین خلق متهم کرد.

 

 

"خودکشی" محقق پسادکترای فیزیک

سعید قلی ‌بیگلو، محقق پسادکترا، پس از گذراندن دوره‌ دکترای خود مشغول تحقیق و پژوهش در یک نهاد علمی ‌شد. او باید از رساله‌ دکترای خود با درجه‌ "خیلی خوب" و بالاتر دفاع کرده باشد که بتواند به عنوان یک محقق پسادکترا در یک موسسه مشغول به کار شود. در آیین نامه‌ پذیرش پژوهشگر پسادکترا آمده است که آنها باید زیر ۴۰ سال باشند و به صورت تمام وقت در موسسات علمی کار کنند. میزان دریافتی این محققان در آیین‌ نامه‌ای که وزارت علوم ابلاغ می‌کند ذکر نشده و در این مورد، کار به هیات‌امنای دانشگاه یا مرکز تحقیقاتی که قرار است دانشجو به آنجا برود، سپرده شده است.

در عکسی که از سعید در فضای مجازی دست به دست می ‌شود درست پایین قاب عکسی که گوشه‌ سمت چپش یک نوار مشکی نصب شده، کاغذی دیده می‌شود که روی آن نوشته: «من سعید هستم و در پایین این جمله عبارت "سراب ـ دکتری ـ پسادکتری" نقش بسته شده است.»

 

حکم اخراج کسری نوری از دانشگاه تهران لغو شد

پوریا نوری، برادر کسری نوری، روز دوشنبه ۱۴ تیر از لغو حکم اخراج این زندانی عقیدتی از دانشگاه تهران خبر داد.

کسری نوری از زمان بازداشت در اسفند ۹۶ تاکنون بدون مرخصی در زندان به سر می ‌برد.

کسری نوری، درویش گنابادی و از مدیران وبسایت «مجذوبان نور»، اول اسفند ۹۶، در جریان واقعه گلستان هفتم همراه با دهها تن از دراویش بازداشت و از سوی بیدادگاه انقلاب تهران به ۱۲ سال حبس، ۷۴ ضربه شلاق، دو سال محرومیت‌ از فعالیتهای اجتماعی و تبعید به شهرستان «ثلاث باباجانی» در استان کرمانشاه محکوم شد.

پوریا نوری، برادر کسری نوری، اوایل تیر امسال با انتشار عکسی از نامه معاونت آموزشی دانشگاه تهران در توئیتر، خبر داده بود که برادرش به دلیل «عدم مراجعه» از نیمسال اول سال تحصیلی ۹۷-۹۸ از تحصیل در دانشگاه محروم شده است.

شماری از دانشجویان دانشگاه تهران نیز در نامه ‌ای خطاب به محمود نیلی، رئیس این دانشگاه، با اشاره به محبوس بودن آقای نوری از سال ۹۶ و عدم امکان مراجعه به دانشگاه، از این تصمیم انتقاد کردند و اخراج او را «مطلقا غیرقانونی» و «اقدامی حذف‌ کننده و پلیسی» نامیدند.

محمدعلی زارع، معاون فرهنگی اجتماعی دانشگاه تهران، در واکنش به انتقادها اعلام کرد که دلیل اخراج آقای نوری عدم ثبت ‌نام در این دانشگاه بوده و اگر مدارکی درباره دلیل عدم مراجعه برای ثبت ‌نام را ارائه دهد، «ثبت‌نام او قابل انجام است».

 

اعتراض به برگزاری آزمون ارتقا دستیاری در پیک پنجم کرونا

تعدادی از داوطلبان آزمون ارتقا و گواهینامه دستیاری پرشکی روز چهارشنبه ۱۶ تیر، با ارسال نامه ای به استاندار تهران و رییس دانشگاه علوم پزشکی بهشتی که مسئولیت فرماندهی ستاد ملی مقابله با کرونا در استان تهران را بر عهده دارد، نسبت به برگزاری این آزمون در روز جمعه ۱۸ تیر همزمان با شیوع پیک پنجم کرونا و مقاومت وزارت بهداشت در خصوص لغو این آزمون اعتراض کردند و خواستار لغو این آزمون شدند.

این داوطلبان در نامه خود عنوان کردند؛ اکنون که در پیک پنجم بیماری کرونا ویروس هستیم طبق اعلام ستاد ملی مبارزه با کرونا برگزاری آزمونهای حضوری در وضعیت قرمز ممنوع است اما در اقدامی عجیب معاونت آموزشی وزارت بهداشت سعی در برگزاری آزمون ارتقا دستیاران تخصصی در تاریخ ۱۸ تیر ماه هستند.

 

بیانیه جمعی دانشجویان در همبستگی و حمایت از کارگران نفت و پتروشیمی

بیش از ۵۰۰ نفر از دانشجویان کشور تا روز یکشنبه ۲۰ تیر در بیانیه ‌ای از کارگران اعتصابی صنعت نفت و پتروشیمی حمایت کردند.

در بخشی از این بیانیه آمده است:

امروز فریاد دادخواهی طبقه کارگر از هر طرف شنیده می ‌شود. مناسبات ضداجتماعی موجود و سازوکارهای ناعادلانه، اعتراض بخش وسیعی از جامعه را به‌ دنبال داشته است، تجمیع منافع در دست گروههای خاص منجر به بی‌بهره‌ گی طبقه عام شده است. کارگران زحمت‌کش نفت و پتروشیمی در جای‌ جای این سرزمین از چنین رویه ‌های نابخردانه‌ای که نتیجه ‌ای جز فرسایش منابع و منافع عمومی ندارد خشمگین هستند و این تکاپو و ایستادگی آنها صدای رسای حقیقت و جستن عدالت است.

ما دانشجویان جای ‌جای این سرزمین به ایستادگی کارگران باور داشته و خود را فرزندان همین طبقه و بخشی از آنان می ‌دانیم. بنابراین ضمن بیان همبستگی خود، با چشمی بینا و نگران و با واکاوی زمینه ‌های موجود تاکید می ‌کنیم که نفوذ خصوصی ‌سازی و به حراج گذاشتن منابع و نیروی کار مردمان این سرزمین ضربات جبران ‌ناپذیری به بخشهای گوناگون جامعه و به کارگران زده است و حیات جمعی را به‌خطر انداخته است. همچنان که دانشگاه و فضاهای آموزشی نیز از گزند این هجوم در امان نبوده ‌اند و پولی‌سازی آموزش و محیط‌ های وابسته به آن، حق آموزش همگانی و رایگان را به‌طور جدی خدشه‌ دار کرده است.

از این‌رو ما دانشجویان خواسته‌ هایی مانند مهار گسترش هولناک خصوصی‌ سازیها و پیمانکاریها، حق داشتن تشکل مستقل، افزایش دستمزدها به شکلی که با واقعیت زندگی مطابقت داشته باشد، پرداخت معوقات مزدی کارگران و پرداخت به ‌موقع دستمزد، بهبود شرایط کار از جمله زمانمندی عادلانه آن، محکوم کردن اخراج کارگران و درخواست بازگشت ‌به ‌کار کارگران اخراج شده، محکوم کردن برخورد قضایی با کارگران معترض به بی ‌عدالتی، ایجاد امنیت شغلی و حذف قراردادهای موقت و ظالمانه، برخورداری از حق همگانی مسکن، امکانات آموزشی، درمانی و رفاهی را برحق و تحقق آن را ضرورتی فوری و انکار ناشدنی می‌ دانیم.

 

افزایش مشارکت زنان در دانشگاه‌ها ربطی به خانم ابتکار ندارد

روز شنبه ۱۹ تیر، معصومه ابتکار در مراسم جایزه مریم میرزاخانی در وزارت علوم از افزایش حضور بانوان در هیات علمی و استادان دانشگاه ابراز خرسندی کرد و گفت: تلاشهای دولت از سال ۹۲ باعث افزایش حضور زنان در هیات علمی دانشگاهها از ۵ درصد به نزدیک ۳۰ درصد شده است.

در همین رابطه فرشته ولی ‌مراد، فعال حوزه زنان و رئیس کمیته صیانت از خانواده درباره این اظهار نظر معصومه ابتکار گفت: اینکه زنان در دانشگاهها فعالیت دارند یا استاد و هیات علمی شده باشند به فعالیتهای ابتکار و معاونت امور زنان و خانواده دولت یازدهم و دوازدهم ربطی ندارد. علت آن را باید در چرایی رشد حضور بالای ۵۰ و ۶۰ درصدی بانوان در دانشگاهها جست ‌و جو کنیم؛ چرا حضور بانوان در دانشگاه پررنگ شد؟ چون زنان را به پستهای عالی مدیریتی در دولت موسوی و هاشمی و حتی دولت اصلاحات که با شعار زنان رأیها را گرفت، راه نمی‌ دادند و زنان به دنبال ظهور و بروز توانمندیهای خود در جایی بودند، لذا به سمت دانشگاهها رفتند.

 

بیانیه ۱۵۵ تشکل دانشجویی پیرامون  مردم خوزستان

در پی خیزش مردم خوزستان، ۱۵۵ تشکل دانشجویی از دانشگاههای سراسر کشور نسبت به عدم رسیدگی سریع و پاسخگویی به مردم، بیانیه اعتراضی را منتشر کردند. بخشهایی از این بیانیه گه در روز دوشنبه ۲۸ تیر منتشر شد، به شرح ذیل است:

بحرانها در خوزستان تکرار می شود، بحرانهای متعدد بی لیاقتی و بی تدبیری قصد رها کردن جان مردم را ندارد.

سالهاست مردمان این سرزمین با بی آبی و شوری آب دست و پنجه نرم می کنند. سالهاست آب در سرزمین آب و آفتاب خرید و فروش می شود. سالهاست در هر خانه این استان دستگاه تصفیه آب مهمترین وسیله ای است که باید تهیه شود.

خشکسالی و کمبود آب معضلی هست که در کشور وجود دارد اما این معضل در خوزستان دوچندان است؛ پنج رودخانه پر آب کشور و ۳۰ درصد آبهای جاری کشور در خوزستان جریان دارد اما خوزستانیها همچنان مجبورند برای تأمین آب شرب خود دست به دامان دست فروشان سیار شوند، رودخانه کارون روزی منبع تامین آب شرب مردم خوزستان بود ولی امروز میزبان فاضلاب است.

خواسته ما دانشجویان خواسته مردم و کشاورزان زحمت کش است؛ این روزها دل همه کشاورزان و مردم گرفته، دردشان بی ‌آبی، درخواست ‌شان مجوز کشت. اما خشکسالی متهم ردیف اولی است که نقش سدسازیهای بی رویه، عدم مدیریت صحیح منابع آبی، سیاستهای غلط در حوزه آب و ... را در خود پنهان کرده است.

 

 (منابع استفاده شده برای تهیه این مجموعه: آنا، کانال تلگرام شوراهای صنفی دانشجویان کشور، مهر، ایسنا، خبرآنلاین، هرانا، صفحه توئیتر کسری نوری، خبرنامه دانشجویان ایران، سایت کارزار، ایرنا)

 

            منبع: نبرد خلق شماره ۴۴۰، آدینه ۱ مرداد ۱۴۰۰- ۲۳ ژوئیه ۲۰۲۱

 

http://www.iran-nabard.com/

https://t.me/nabard_khalgh

بازگشت به صفحه اول