فتح الله کیائیها
سینما
اعتراض مستند سازها به سرکوب خوزستان "و دوباره بر سر آب، آتش به پا شد" این عنوان بیانیه ای ست که جمعی از مستند سازها در اعتراض و محکومیت سرکوب خشونت بار مردم خوزستان صادر کرده اند.
از شب پنجشنبه
۲۴
تیرماه، تجمعات مردمی در اعتراض به قطع آب و محرومیت شهروندان از
دسترسی به آب آشامیدنی آغاز شده و تاکنون به دستکم
۱۷
شهر گسترش یافته است. تجمع شهروندان معترض، با خشونت نیروهای نظامی و
تیراندازی به سمت معترضان همراه بوده است.
"جاده خاکی" در کن پناه پناهی، فرزند جعفر پناهی، اولین فیلم خود به نام "جاده خاکی" را در بخش دو هفته کارگردانان در فستیوال کن به نمایش در آورد. این فیلم داستان مسافرت یک خانواده چهار نفره به طرف مرزهای غربی کشور است که می خواهند پسر بزرگ خود را از مرز فرار دهند. در این فیلم طنز تلخی به چشم می خورد که باوجود ظاهر شادش، دل تماشاچی را به درد می آورد و شاید قطره اشکی بر چشمش بنشاند؛ همانگونه که مادر خانواده هنگام بدرود با فرزند اگر چه می خندد، اما قطره های اشک در گوشه ی چشمش را نمی تواند پنهان کند. شاید اگر علت خروج قاچاقی این پسر حتی به صورت ایما و اشاره بازگو می شد، می توانست تکاندهنده تر از این باشد. "جاده خاکی" یکی از فیلمهایی است که برای دریافت جایزه دوربین طلایی این دوره رقابت می کند. این جایزه توسط یک هیات داوری جداگانه به فیلمهایی داده میشود که اولین فیلم بلند سازندگان شان محسوب می شود و در بخشهای مختلف جشنواره کن شرکت کرده.
"تیتان فمینیستی" برنده نخل طلای کن جایزه "نخل طلا"ی جشنواره کن به فیلم "تیتان" ساخته "ژولیا دوکورنو"، کارگردان زن فرانسوی، اهدا شد. جایزه هیات داوری به طور مشترک به فیلم "مموریا" اثر "آپیچاتپونگ ویراستاکول"، فیلمساز شناخته شده تایلندی" و "زانوی احد" به کارگردانی "نداو لاپید"، فیلمساز اهل اسراییل، تعلق گرفت. جایزه بهترین بازیگر مرد جشنواره هفتاد و چهارم به "کال لندری جونز" برای ایفای نقش در "نیترام" رسید. جایزه بهترین بازیگر زن جشنواره نیز به "رناته راینسوه" برای فیلم "بدترین آدم دنیا" اهدا شد. "لئو کاراکس"، فیلمساز فرانسوی، جایزه بهترین کارگردانی را برای فیلم "آنت" به خود اختصاص داد. جایزه بهترین فیلمنامه به "ماشین من را بران" به کارگردانی "ریوسوکه هاماگوچی" و جایزه بهترین فیلم کوتاه به "همه کلاغهای دنیا" ساخته "تانگ یی" اهدا شد. در این جشنواره، اصغر فرهادی که با فیلم "قهرمان"، جدیدترین ساخته خود، شرکت کرده بود، جایزه بزرگ جشنواره را به طور مشترک با "یوهو کوآسمانن" سازنده "کوپه شماره ۶" از آن خود کرد.
اعلام همبستگی بیش از ۳۳۰ سینماگر، نویسنده و فعال فرهنگی با معترضان خوزستانی بیش از ۳۳۰ نفر از سینماگران و نویسندگان و فعالان فرهنگی و هنری، روز چهارشنبه ۳۰ تیر، با اعتراضات سراسری خوزستان اعلام همبستگی کردند. این چهره های فرهنگی و هنری تاکید کرده اند: "ما با هم میهنان خوزستانی به جان آمده از ظلم و خشونت و تبعیض، همبسته ایم." امضاکنندگان این بیانیه گفته اند: "دزدسالارانی که با غارتگری به محیط زیست و منابع و فرهنگ ایرانیان تاخته اند، شایسته مسوولیت نیستند و تداوم این وضعیت، موجب نابودی ایران خواهد شد." مسعود کیمیایی، جعفر پناهی، محمد رسول اف، عبدالرضا کاهانی، بهمن قبادی، محمد شیروانی، مهناز محمدی، مصطفی آل احمد، علی مصفا، بهتاش صناعیها، مریم مقدم، حمید پورآذری، عزیزالله حمیدنژاد، حمید نعمت الله، نگار جواهریان و مهتاب کرامتی ازجمله امضاکنندگان این بیانیه هستند.
تجمع سینماگران در حمایت از اعتراضات مردم خوزستان شماری از کارگردانان و بازیگران سینمای ایران بعدازظهر روز چهارشنبه ۳۰ تیر در حمایت از مردم خوزستان، در مقابل خانه هنرمندان در تهران تجمع کردند. براساس عکسهای منتشر شده در رسانه های اجتماعی، پگاه آهنگرانی، مسعود کیمیایی، نوید محمدزاده و کیانوش عیاری ازجمله حاضران در این تجمع بودند. در این تجمع، پلاکاردهایی در رابطه با وضعیت وخیم خوزستان در دست هنرمندان قرار داشت که بر روی یکی از آنها نوشته شده بود "نوحه خوان! نوحه امسال تو خوزستان است – العطش، زمزمه طفل بلوچستان است".
ادبیات
کلمنس زتست، برنده معتبرترین جایزه ادبی آلمان جایزه ادبی "گئورگ بوشنر" آلمان در سال جاری به "کلمنس زِتست"، نویسنده اتریشی، اهدا خواهد شد. هیات داوران تخیل شاعرانه و شور پریشنده این نویسنده ۳۸ ساله را ستوده است. گئورگ بوشنر معتبرترین جایزه ادبی آلمان است. آکادمی زبان و ادب آلمان در شهر "دارمشتات" او را برنده امسال این جایزه معرفی کرد که روز ششم نوامبر در تالار تئاتر شهر "دارمشتات" به وی اهدا خواهد شد. هیات داوران در تشریح تصمیم خود اعلام کرد: "آکادمی زبان و ادب آلمان با اهدای جایزه گئورگ بوشنر به کلمنس زتست از هنرمندی در حوزه زبان تقدیر می کند که با رمانها و داستانهای خود هر بار مرزهای بشری را میکاود." به باور داوران، "شور پریشنده این نویسنده اتریشی در قلب جهان امروز ما می نشیند، چون تابع انگیزه ای به غایت انساندوستانه است". داوران آثار زتست را "مملو از تخیل شاعرانه و زبانی" ارزیابی کرده اند.
«بیست زخم کاری حسینی زاد» بر چه کس فرود آمد؟ سریال "زخم کاری" که بر اساس رمان "بیست زخم کاری" محمود حسینی زاد ساخته شده، باعث توقیف رمان شد. پیشگفتار رُمان "بیست زخم کاری" محمود حسینی زاد جمله ای از نمایشنامه "مکبث" ویلیام شکسپیر است: "همیشه این بوده که وقتی بر مغز می کوفتند، آدم می مُرد و تمام، ولی حالا با بیست زخم کاری بر فرق سر، از جا برمی خیزند و ما را تارومار می کنند." او در این نخستین داستان بلندش به موضوعاتی می پردازد که در ایران امروز به امری عادی تبدیل شده: فساد گسترده اقتصادی و اخلاقی، هراس، آز، خشونت، مرگ، رانت خواری، بیرحمی .... این کتاب که از زمان چاپ اولش در سال ۱۳۹۵ توسط "نشر چشمه" تا توقیف اخیرش چهار بار تجدید چاپ شد، دستمایه یک سریال شبکه خانگی از پلتفرم "فیلیمو" به نام "زخم کاری" شده که محمدرضا مهدویان آن را کارگردانی کرده است. پس از پخش سریال گفته شد که رمان هم بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته و کمیاب شده است. اما مهدی یزدانی خرم، ناشر کتاب، در صفحه اینستاگرامش خبر داد که "بیست زخم کاری" توقیف شده و حتی دستور داده اند نام نویسنده از سریال "زخم کاری" هم حذف شود. او نوشت: "همیشه پشت این کلمات پنهان می شوید که "داریم حلش می کنیم"، در حالی که فقط زمان می خرید و فقط دروغ می گویید. در روزهای آخر مسوولیت تان حداقل ثابت کنید اعتدالتان زیاد دکان نبوده."
حمایت کانون نویسندگان ایران از کارگران حوزه نفت پس از روزنامه نگاران، گروهی از شاعران، کنشگران مستقل فرهنگی و اعضای کانون نویسندگان ایران نیز با انتشار یک بیانیه از اعتصابات کارگری اخیر حمایت کردند. در این بیانیه که به امضای ۳۹ نفر رسیده آمده است: "نویسندگان و شاعران و کنشگران مستقل فرهنگی و اعضای کانون نویسندگان ایران، اعتراضات این کارگران را برحق دانسته و از همه نویسندگان، فرهنگیان، اهالی قلم و همچنین بازنشستگان و کارگران سایر بخشها می خواهیم که در حمایت از مطالبات انسانی و خواسته های به حق صنفی کارگران اعتصابی، از هر کوششی دریغ نکنند." اسامی امضاکنندگان این بیانیه از این قرار است: علیرضا آبیز، اکبر آزاد، کبوتر ارشدی، سعید اسکندری، نرگس الیکایی، هوشیار انصاری فر، علی باباچاهی، فانوس بهادروند، علیرضا بهنام، امیررضا بیگدلی، مانی پارسا، هادی تقی زاده، علی جانوند، رضا چایچی، آتفه چهارمحالیان، بنفشه حجازی، رضا حیرانی، رحیم رسولی، م. روانشید، محمدرضا سالاری، محمدعلی شاکری یکتا، جلیل شاه چشمه، روناک شاه محمدی، مظاهر شهامت، حسن صفدری، ایرج ضیایی، ری را عباسی، علی عبداللهی، مصطفی فلاحیان، علیرضا فریدون گودرزی، عزت قاسمی، علی قنبری، پوران کاوه، سعدی گل بیانی، سروش مظفر مقدم، داریوش معمار، عه تا منصوری، روح اله مهدی پور عمرانی و کورش همه خانی.
"از زیر خاک" انگشت اشاره به کشتار در زندانها نسیم خاکسار در داستان "از زیر خاک" کشتار زندانیان سیاسی و گورهای جمعی در خاوران را دستمایه کار خویش قرار داده است تا از جنایتی بگوید که آمران آن حاکمان امروز در ایران هستند. تعدادی از داستانهای این مجموعه در ایران می گذرند و چه بسا سفر ذهنی نویسنده است پس از سالها به دوران کودکی: داستانهای "مم رضا کارگر پمپ بنزین" و "سینما ایران"، "شکل واقعی من"، "توپ قرمز من"، "دیوار و درخت سهپستان" و... . تعدادی دیگر روایت زندگی ایرانیان است در تبعید: داستانهای "راهبندان"، "منجیها". برای چند داستان از این مجموعه نمی توان مکانی خاص نظر گرفت و یا اگر در کشور هلند هم اتفاق افتاده باشد، به زندگی ایرانیان مهاجر و تبعیدی ربطی ندارد؛ می تواند ادبیات غیرایرانی از نویسنده ای ایرانی هم باشد: داستانهای "وقتی لیز غرق شد"، "سگ کور"، "اد زیاد کشش نده"، "قتل پرنده باز"، "یک صدای خوب از گذشته دور" و... . چند داستان اما در این مجموعه کاملا نو و به نسبت دیگر کارهای نویسنده با نگاهی متفاوت نوشته شده: "رحله"، "از زیر خاک".
"من بودم و چند میلیون نفر" رمان "من بودم و چند میلیون نفر" آخرین رمان مسعود کدخدایی اثری ست خواندنی. این کتاب را "نشر فردوسی" در سوئد منتشر کرده است. این رمان در واقع آخرین بخش از سه گانه نویسنده است. دو بخش دیگر به نامهای "تو هم آرام می گیری" و "مرز" پیش تر منتشر شده بودند. "من بودم و چند میلیون نفر" داستان زندگی بهرام است در کپنهاگ به زمانی که از همسر جدا شده و دختر همجنسگرایش در یک حادثه تبعیض جنسی کشته می شود. بهرام با باری از رنج سالیان گذشته و با ذهنی پریشان به توصیه روان پزشک می نشیند تا از گذشته های خود بنویسد. بهرام در ایران دبیر ادبیات بود، در انقلاب حضوری فعال داشت. در سازمان چریکهای فدایی خلق به راه انقلاب جان به کف و با شوری در سر مبارزه می کرد. انقلاب رژیم شاه را برمی اندازد، کسانی به قدرت می رسند واپسگرا و انحصارطلب که به اندک زمانی آزار مخالفان فکری خویش را آغاز می کنند. بهرام پس از یورش رژیم نوبنیاد به سازمانهای سیاسی، از کشور می گریزد. همسر و دختر در ترکیه به وی می پیوندند (رمان مرز). از طریق سازمان ملل در کپنهاگ ساکن می شوند. همسر درس می خواند و به کار مشغول می شود. بهرام غرق گذشته است و همین باعث می شود تا زندگی خانوادگی با اینکه دختری دیگر نیز بدان اضافه شده، به گسست دچار آید (تو هم آرام می گیری).
"روزی روزگاری در هالیوود"، پرفروش ترین کتاب در آمازون اولین رمان "کوئنتین تارانتینو"، سینماگر برجسته هالیوود، پرفروش ترین کتاب آمازون شناخته شده است. رمان "روزی، روزگاری در هالیوود"، نوشته کوئنتین تارانتینو که روایتی متفاوت از فیلم "روزی روزگاری در هالیوود" ساخته این کارگردان ۵۸ ساله است، روز سه شنبه ۸ تیر برای اولین بار منتشر شد و پس از گذشت تنها یک روز پرفروش ترین کتاب آمازون شده است. گفته می شود این رمان توالی اتفاقهایی که در فیلم رخ داده است را به هم ریخته است و بعضا داستانهایی را روایت می کند که در پشت صحنه اتفاق افتاده. فیلم "روزی روزگاری در هالیوود" فروش فوقالعادهای در سینما داشت و "برد پیت"، هنرپیشه نامی، برای بازی در این فیلم اسکار بهترین بازیگر نقش مکمل مرد را دریافت کرد.
موسیقی
خواننده سرشناس لبنانی: لبنان را از اشغال ایران درآورید "ارفعوا الاحتلال الايراني عن لبنان"، این جمله "الیسا"، یکى از مشهورترین خواننده هاى زن لبنان جنجال برانگیز شده و واکنشهاى بسیارى به دنبال داشته است. او این جمله را در حساب شخصى اش در توییتر نوشته که بیش از ١۵ میلیون فالوئر دارد و توییت او تاکنون بیش از هزار بار بازنشر شده. خانم الیسا مسیحى است و از پدرى لبنانى و مادرى سوریه اى به دنیا آمده و بزرگ شده دره بقاع لبنان، از مناطق تحت کنترل گروه تحت امر جمهوری اسلامی، حزب الله، است. او که تحصیل کرده علوم سیاسى است، از طرفداران "حزب نیروهاى لبنانى" یا "القوات البنانیه"، از احزاب ضد حزب الله و بشار اسد رییس جمهورى سوریه، به شمار مى رود.
سهراب پورناظری کنسرت خود را به خوزستان تقدیم کرد سهراب پورناظری، آهنگساز و نوازنده، کنسرت "پیشروی" خود در فرانسه را به مردم خوزستان تقدیم کرد. سهراب پورناظری که قرار است ۲۳ جولای در "گپویلرآلزاس" فرانسه به همراه گروه موسیقی "ارنست" به روی صحنه برود، با انتشار پستی در حساب رسمی خود در اینستاگرام اعلام کرد که این اجرا را به مردم خوزستان تقدیم می کند. پورناظری آهنگساز موسیقی سنتی و نوازنده تنبور، کمانچه و سه تار است. وی با گروهها و هنرمندان مختلف از جمله همایون شجریان، شجاعت حسین خان، beyond borders project و Pacific Symphony Orchestra The همکاری داشته است. او همچنین سازنده موسیقی فیلمهای "آرایش غلیظ"، "رگ خواب" و "شعله ور" به کارگردانی حمید نعمت الله و "آستیگمات" به کارگردانی مجیدرضا مصطفوی است.
(منابع: جنگ خبر، دویچه وله، بی بی سی، رادیو فردا، رادیو زمانه، هرانا، بهار نیوز)
منبع: نبرد خلق شماره ۴۴۰، آدینه ۱ مرداد ۱۴۰۰- ۲۳ ژوئیه ۲۰۲۱
|