فرنگیس بایقره
۷۵۰ هزار دانش آموز بازمانده از تحصیل بر اساس گزارشهای منتشر شده در رسانه های حکومتی، بیش از 7 هزار بازمانده از تحصیل در ایران وجود دارد. به گفته علی رضا کاظمی، وزیر آموزش و پرورش، «آخرین آمار در این باره حدود ۷۵۰ هزار نفر در سه دوره تحصیلی است. در دوره اول ابتدایی حدود ۱۵۰ هزار نفر و بقیه مربوط به متوسطه اول و دوم است.» وی «وضعیت خانوادگی، اقتصادی و اجتماعی» را از علل بازماندگی از تحصیل برشمرد. مرکز پژوهشهای مجلس رژیم، علت اصلی بازماندگی از تحصیل را فقر اعلام کرده است. بر اساس دادههای مرکز آمار ایران، در سالهای تحصیلی ۱۴۰۰-۱۴۰۱ و ۱۴۰۱-۱۴۰۲ به ترتیب ۹۱۱ هزار و ۹۳۰ هزار کودک ۶ تا ۱۷ ساله از تحصیل بازمانده اند. طبق اصل ۳۰ قانون اساسی ایران، «دولت موظف است آموزش رایگان را برای همه تا پایان دوره متوسطه فراهم سازد».
حذف دبیرستان دخترانه تربیت بدنی در پی تصمیم شورای آموزش و پرورش مریوان، دبیرستان دخترانه تربیت بدنی این شهر حذف شده و ۹۰ دانش آموز دختر این رشته با خطر ترک تحصیل مواجه شده اند. این تصمیم با اعتراض گسترده دانش آموزان و خانواده های آنان همراه بوده است. در دو ماه گذشته، خانوادهها و دانشآموزان سه بار در برابر اداره آموزش و پرورش تجمع اعتراضی کرده اند، اما به نظر می رسد مدیران این نهاد با عدم حضور در محل، از مواجهه با معترضان خودداری کرده اند.
انفصال از خدمت بیتا قنبری با ۲۷ سال سابقه کار بیتا قنبری، دبیر آموزش و پرورش بابل، توسط هیات بدوی رسیدگی به تخلفات اداری کارمندان آموزش و پرورش استان مازندران به دو ماه انفصال موقت از خدمت محکوم شد. بر اساس حکمی که اخیرا توسط هیات بدوی رسیدگی به تخلفات اداری کارمندان آموزش و پرورش استان مازندران صادر و به خانم قنبری ابلاغ شده است، وی به دلیل «انتشار مطلبی در صفحه شخصی خود در حمایت از اعتراضات مردمی» به دو ماه انفصال از خدمت محکوم شده است. بیتا قنبری، دکترای ادبیات فارسی، کارمند آموزش و پرورش بابل و دارای ۲۷ سال سابقه کار در آموزش و پرورش است.
اسماعیل عبدی، فعال صنفی معلمان ممنوع الخروج شد اسماعیل عبدی، فعال صنفی معلمان در پی گشایش پرونده ای که شاکی آن سپاه پاسداران است، ممنوع الخروج شد. فرامرز خداشناس، وکیل آقای عبدی، اعلام کرد که این ممنوعیت ابتدا در اداره گذرنامه تهران به صورت شفاهی و سپس در دادسرا به طور رسمی ابلاغ شده است. آقای اسماعیل عبدی پیش تر نیز توسط هیأت بدوی رسیدگی به تخلفات اداری آموزش و پرورش به بازخرید خدمت محکوم شده بود. از دلایل این حکم میتوان به «شرکت در تحصن و تظاهرات غیرقانونی»، «فشارهای گروهی برای اهداف غیرقانونی»، و «سرپرستی اعتراضات معلمان» اشاره کرد.
حمید عزیزی در شهرستان کامیاران بازداشت شد روز سهشنبه ۱۳ آذر، حمید عزیزی، معلم مدارس روستایی کامیاران پس از احضار به حراست اداره آموزش و پرورش این شهرستان، بازداشت و به مکانی نامعلوم منتقل شد. تاکنون پیگیریهای خانواده این معلم جهت اطلاع از سرنوشت وی بی نتیجه مانده و با گذشت چهار روز از سرنوشت او اطلاعی در دست نیست. از دلایل بازداشت و اتهامات مطروحه علیه این شهروند اطلاعی حاصل نشده است. حمید عزیزی، فارغ التحصیل دکترای علوم ارتباطات و رسانه دانشگاه علامه طباطبایی تهران و معلم مدارس روستاهای «پالنگان» و «گازرخانی» از توابع کامیاران است.
چهار معلم به اخراج از محل کار و تبعید محکوم شدند امید شاه محمدی، پرویز احسنی، کاوه محمدزاده و هیوا قریشی فعالان صنفی معلمان دیواندره، توسط هیات بدوی رسیدگی به تخلفات اداری کارمندان آموزش و پرورش استان کردستان به اخراج از محل کار و تبعید محکوم شدند. آقایان شاه محمدی، محمدزاده و قریشی از محل کار اخراج شدند و پرویز احسنی نیز به پنج سال تبعید به شهرستان قروه محکوم شده است. در آذرماه سال ۱۴۰۱، امید شاه محمدی، پرویز احسنی، کاوه محمدزاده و هیوا قریشی توسط بیدادگاه انقلاب سنندج به حبس محکوم شدند. لازم به ذکر است، امید شاه محمدی در تاریخ نوزدهم فروردین ماه سال گذشته جهت تحمل حکم حبس راهی زندان بیجار شد. وی سرانجام در تیرماه همان سال، تحت نظارت پابند الکترونیکی از زندان بیجار آزاد شد. امید شاه محمدی پیش از این نیز از بابت فعالیت های خود سابقه بازداشت را داشته است. و محکومیت
لیلا سلیمی به دو ماه انفصال از خدمت محکوم شد حکم اخراج از آموزش و پرورش لیلا سلیمی، فعال صنفی معلمان ساکن سنندج، توسط هیات تجدیدنظر تخلفات اداری وزارت آموزش و پرورش، به دو ماه انفصال از خدمت تغییر کرد. اخیرا هیات تجدیدنظر تخلفات اداری وزارت آموزش و پرورش، لیلا سلیمی را به دو ماه انفصال از خدمت محکوم کرده است. خانم سلیمی اوایل سال جاری، توسط هیات بدوی رسیدگی به تخلفات اداری آموزش و پرورش استان کردستان به دلیل فعالیتهای صنفی خود در حوزه معلمان، به اخراج از آموزش و پرورش محکوم شده بود. این معلم سپس به حکم صادره اعتراض کرد، سرانجام پس از بررسی مستندات و برگزاری جلسات حضوری، این حکم به انفصال از خدمت به مدت زمان مورد اشاره تقلیل پیدا کرد. لیلا سلیمی، معلم و فعال صنفی معلمان ساکن سنندج، فارغالتحصیل رشته مدیریت در مقطع دکتری است.
محمد حسن پوره به حبس محکوم شد محمد حسن پوره، فعال صنفی معلمان توسط شعبه ۲۶ بیدادگاه انقلاب تهران مجموعا به چهار سال و سه ماه حبس محکوم شد. دو سوم از سه سال و هفت ماه حبس صادره علیه وی تعلیق شده است. بر اساس حکمی که به صورت شفاهی به محمد حسن پوره ابلاغ شده است، وی از بابت اتهام اجتماع و تبانی علیه نظام به سه سال و هفت ماه حبس محکوم شده که دو سوم از حکم مذکور به حالت تعلیق در آمده است. همچنین او از بابت اتهام تبلیغ علیه نظام به هشت ماه حبس محکوم شده است. روز چهارشنبه ۲۳ آبان ماه، محمد حسن پوره توسط نیروهای امنیتی در منزل شخصی خود بازداشت و به زندان اوین منتقل شده بود محمد حسن پوره، فعال صنفی معلمان پیش از این نیز سابقه بازداشت برخوردهای قضایی را داشته است.
بیانیه ۹۲۳ تن از معلمان پیرامون قانون «عفاف و حجاب» روز شنبه ۱۷ آذر سال جاری ۹۲۳ معلم از سراسر کشور در بیانیه مشترکی، حمایت خود را از زنان و کودکان اعلام کرده و نسبت به اجرای قانون حجاب و عفاف اعتراض کردند. متن کامل این بیانیه چنین است: با درود به مردم عزیز و گرامی ایران زمین به ویژه زنان آزادیخواه آزادی گوهر گرانبهایی است که در گذر زمان هر چه انسانها آگاه تر شده اند بیش از پیش برای برخورداری از آن مبارزه و تلاش کرده اند. اما باید اعتراف کنیم که شوربختانه ما ایرانیان باوجود همه تلاشهای صورت گرفته، چندان که شایسته ما بوده است از این گوهر گرانبها برخوردار نبوده ایم که مهمترین علت آن در این پنج دهه مطلق نگری ایدئولوژیک حاکم بر افکار حکمرانان ما بوده است. اما خوشبختانه توسعه تکنولوژی ارتباطات و افزایش بیش از پیش آگاهی منجر به افزایش حق طلبی و پایداری مقابل قوانین و حتی سنن متحجرانه، آزادی ستیزانه و ضد حقوق بشری شده است. در این عرصه اقشار مختلف جامعه و بویژه زنان و جوانان و به طور اخص دختران جوان آگاه و شجاع ما در عمل نشان داده اند که به اصل بنیادین حق مالکیت بر بدن باوری عمیق پیدا کرده اند و می دانند که سایر وجوه آزادی بر این اصل بنا شده است و در طول سالهای اخیر به ویژه از سال خونین ۱۴۰۱ اثبات کرده اند که حتی به قیمت جان اجازه نخواهند داد هیچ کس و بنا به هر دلیل، این حق را از آنها سلب نماید و به جز عقل سلیم و درک اجتماعی و بالطبع قانون برآمده از آن هیچ معیار محدود کننده دیگری را نخواهند پذیرفت. از این رو ما به عنوان معلم، پدر، مادر، همسر و شهروند بنا بر مسئولیت انسانی، اجتماعی و حرفه ای خود، برای پاسداشت آزادی و حمایت از خواست معقول و انسانی مورد تایید اکثریت قریب به اتفاق جامعه، مخالفت صریح خود را با این لایحه نامعقول که نه فقط تحدید کننده حق بنیادین یک انسان بلکه تهدید کننده امنیت روانی و جانی زنان و همه خانواده و به خصوص کودکان مدرسه ای که ما معلمان علاوه بر آموزش در کنار خانواده مسئول امنیت و سلامت جان و روان این عزیزان هستیم، اعلام می نماییم. علاوه بر آن اعلام می نماییم که آماده هرگونه پشتیبانی و همراهی با دختران و زنان سرزمین مان و حمایت و دفاع از آنها هستیم. اسامی امضا کنندگان این بیانیه در کانال تلگرام شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان ایران پوشش داده شده است.
حرکتهای اعتراضی معلمان، دانش آموزان و اولیای دانش آموزان
تجمع بازنشستگان فرهنگی در شهرستان لنجان پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ - ۲۱ نوامبر ۲۰۲۴ روز پنجشنبه یک آذر، شماری از فرهنگیان بازنشسته ۱۴۰۲ در مقابل دفتر «اکبر پولادی»، نماینده مجلس شهرستان لنجان، در اعتراض به اجرا نشدن کامل رتبه بندی و همسان سازی، پرداخت نشدن پاداش پایان خدمت و پایمال شدن حقوق خود دست به تجمع اعتراضی زدند.
تجمع فرهنگیان بازنشسته در تهران، همدان و یزد روز سه شنبه ۶ آذر، شماری از فرهنگیان که در سال ۱۴۰۲ بازنشسته شدند، مقابل ساختمان نهاد ریاست جمهوری در تهران دست به تجمع زدند. همچنین جمعی از فرهنگیان بازنشسته مقابل ساختمان سازمان مدیریت و برنامه ریزی در یزد تجمع کردند. این بازنشستگان نسبت به عدم پرداخت ۶۰% پاداش بازنشستگی خود بعد از گذشت ۱۵ ماه و نیز به عدم اجرای کامل قانون همسان سازی اعتراض دارند. همزمان جمعی از بازنشستگان فرهنگی مقابل ساختمان سازمان مدیریت و برنامه ریزی در همدان تجمع کردند.
تجمع بازنشستگان فرهنگی ۱۴۰۲ مقابل مجلس روز یکشنبه ۱۱ آذر، شماری از بازنشستگان فرهنگی ۱۴۰۲ مقابل ساختمان مجلس شورای اسلامی در تهران دست به تجمع زدند. بازنشستگان هنوز ۶۰% از پاداش پایان خدمت خود را دریافت نکرده اند و در اعتراض به این تاخیر ۱۵ ماهه، بارها در هفتههای اخیر به تهران آمده اند. آنها در این خصوص گفتند: باید باقیمانده پاداش پایان خدمت ما به سرعت تعیین تکلیف شود و زمان دقیق برای پرداخت اعلام کنند. در این مدت، تورم قدرت خرید ما را به میزان زیادی کاهش داده است.
تجمع اولیای دانش آموزان مدارس استثنایی در مشهد روز سه شنبه ۱۳ آذر، همزمان با روز جهانی معلولان، شماری از خانواده های دانش آموزان دارای معلولیت در مشهد، مقابل استانداری خراسان رضوی تجمع اعتراضی برگزار کردند. این شهروندان نسبت به هزینه ایاب و ذهاب سرویس مدارس استثنایی اعتراض کردند.
اعتراض دانش آموزان مدرسه الزهرا در شهر اژیه روز سه شنبه ۱۳ آذر، دانشآموزان مدرسه دخترانه الزهرا در شهر اژیه اصفهان، در اعتراض به نبود وسایل گرمایشی در کلاسهای درس، با پتو در حیاط این مرکز آموزشی تجمع کردند. مسئولان سازمان نوسازی مدارس در واکنش به ویدیوی منتشرشده درباره مشکلات سیستم گرمایشی دبیرستان الزهرا در شهر اژیه اصفهان توضیح دادند که این مشکل از دو سال پیش وجود داشته است.
تجمع آموزش دهندگان نهضت سوادآموزی در شادگان روز چهارشنبه ۱۴ آذر، جمعی از آموزش دهندگان نهضت سوادآموزی در شادگان دست به تجمع زدند. معترضان خواستار تعیین تکلیف ۲۶۰ آموزش دهنده و استخدام شدند.
تجمع خانواده های دانش آموزان مدرسه پروفسور عدالت کاشان روز شنبه ۱۷ آذر، خانواده های دانش آموزان مدرسه پروفسور عدالت کاشان نسبت به یک هفته تعطیلی مدرسه به دنبال قطع سیستم گرمایشی مقابل این مجتمع آموزشی این شهر در استان اصفهان تجمع کردند. آموزش و پرورش کاشان در واکنش به این موضوع عنوان کرده که موضوع کسری و کاستی در تجهیزات مدارس خیرساز بر عهده این اداره نیست و دفتر نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس شمال استان اصفهان متعهد به حل این مشکل است.
تجمع فرهنگیان بازنشسته مقابل ساختمان مجلس روز شنبه ۱۷ آذر، شماری از فرهنگیان که در سال ۱۴۰۰ بازنشسته شدند، مقابل ساختمان مجلس در تهران دست به تجمع اعتراضی زدند. این بازنشستگان نسبت به عدم پرداخت ۶۰% پاداش بازنشستگی خود بعد از گذشت ۱۵ ماه و نیز به عدم اجرای کامل قانون همسان سازی اعتراض دارند. فرهنگیان بازنشسته با شعارهایی از جمله «قالیباف حیا کن، حق ما را ادا کن» و «یا حق یا حق، بزن گردن ناحق» خواستار اجرای قانون متناسبسازی حقوق بازنشستگان شدند.
تجمع فرهنگیان بازنشسته در تهران روز دوشنبه ۱۹ آذر، شماری از فرهنگیان بازنشسته، مقابل مجلس رژیم در تهران دست به تجمع اعتراضی زدند. معلمان بازنشسته در این تجمع خواهان اجرای قانون رتبه بندی و پرداخت مطالب معوقه خود شدند.
تجمع فرهنگیان شهرهای مختلف کشور در تهران روز چهارشنبه ۲۱ آذر، شماری از فرهنگیان شهرهای مختلف کشور که در سال ۱۴۰۲ بازنشسته شدند، در اعتراض به عدم دریافت مطالبات خود، در تهران دست به تجمع زدند. این بازنشستگان ابتدا مقابل ساختمان برنامه و بودجه دست به تجمع زدند. پس از این تجمع به مقابل نهاد ریاست جمهوری در پاستور و سپس به مقابل مجلس در بهارستان رفتند و به اعتراضات خود ادامه دادند. تجمع این فرهنگیان در اعتراض به تأخیر ۱۵ ماهه در پرداخت ۶۰ درصد پاداش پایان خدمت و معوقات رتبهبندی خود، صورت گرفته است. متعرضان در این تجمع شعارهایی مانند «یک اختلاس کم بشه، مشکل ما حل میشه»، «دولت ورشکسته، دشمن بازنشسته» و «وزیر خیانت کرده، دولت حمایت کرده» سر دادند. یکی دیگر از شعارهایی که در تجمع امروز توجه کاربران شبکههای اجتماعی را جلب کرد، «منادی منادی! کشمش برات آوردیم» است. اشاره معترضان به دیدار علیرضا منادی، نماینده تبریز در مجلس و رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات، با شماری از معلمان معترض خوزستانی در آبان ماه ۱۴۰۲ است. آقای منادی در آن دیدار در حالی که تعدادی از معلمان در حال مطرح کردن مشکلات خود با او بودند، دندانهای خود را با ناخن تمیز میکرد و نخود و کشمش میخورد.
(منابع استفاده شده برای تهیه این مجموعه: شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان ایران، شورای بازنشستگان ایران، هرانا، کردپا، ایلنا، آفرینش، تسنیم، ایسنا)
منبع: نبرد خلق شماره ۴۸۴، شنبه ۱ دی ۱۴۰۳ - ۲۱ دسامبر ۲۰۲۴
|